Tuotteet

Kymenlaakson auringon alta…

On sanomattakin selvää, että kaikki tuottamamme vihannekset ovat hyväksi terveydelle ja edistävät jokapäiväistä hyvinvointia – tämän lisäksi ne toki luovat myös makunautintoja. Puhtaita suomalaisia kasviksia syömällä teet hyvää paitsi itsellesi, mutta luot myös työtä Suomeen. Puoli kiloa päivässä on suositus, mutta enempikään ei ole pahitteeksi!

Okra – SUPERFOOD UUTUUS!

Meillä on jymyuutisia suomalaisten vihannesvalikoimaan: Olemme viimeisen vuoden aikana tehneet kasvihuoneessa koekasvatuksia kasvilla, jota Suomessa ei ole koskaan ennen tuotettu ja kyseessä on todellinen terveysruoka OKRA.  Meillä on tällä hetkellä kasvihuone täynnä okran taimia täydessä tuotossa, ja ensisato on ilmestynyt kauppoihin ympäri Suomea!

Okra kuuluu kotahedelmiin, ja sitä käytetään ruoanlaitossa pavun tavoin. Okra on maultaan mieto ja sen voi syödä raakana sellaisenaan tai salaatissa, lisätä pataruokiin tai vaikka friteerata. Okran luontainen ainesosa saostaa padat ja kastikkeet perunajauhojen tapaan.

Okra on alun perin trooppisten alueiden kasvi ja sitä viljellään runsaasti ympäri maailmaa ja se on tavanomainen ruokakasvi Afrikassa ja Etelä-Aasiassa – sitä viljellään kuitenkin hyvin vähän Euroopassa, jos ollenkaan. Okra on mm. Pohjois-Amerikassa noussut erittäin suosituksi ruokakasviksi sen todella korkeiden ravinnearvojen ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Okra sisältää erittäin runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ja sillä on tunnetusti monia terveysvaikutuksia, katso mm. tämä linkki.

Reseptejä okralle löydät täältä.

Kurkkua

kurkku

Ensiluokkaista ja erittäin hyvin säilyvää herkkua salaatteihin, säilykkeisiin, ruokiin, dipattavaksi tai syötäväksi ihan sellaisenaan. Aurinkotarhojen kurkku on kuuluisa maustaan ja rapeudestaan – rouskis!

Tomaatteja

Kauniita, maukkaita, värikkäitä ja terveysvaikutteisia punaposkia joka makuun. Tomaattimme poimitaan aina kypsinä suoraan kauppaan, eikä niitä pestä tai käsitellä mitenkään, jolloin ne säilyttävät herkullisen makunsa mahdollisimman pitkään.

Salaatissa sen salaisuus…

Jääsalaattia

Rouskuvaa, terveellistä, hyvin säilyvää ja veikeän näköistä rapeutta esimerkiksi leivän päälle ja koristeluun. Jääsalaatti taipuu loistavasti salaatiksi vaikka ihan sellaisenaan, kokeile Sitruksista jääsalaattia tästä.

Frisée-salaattia

Meiltä löytyy myös makeaa, tuuheaa ja rapeaa friseesalaattia. Ylväästä nimestään ja kauniista lehdistään huolimatta frisee sopii myös vallan mainiosti arkikäyttöön!

Lehtikaalta

UUTUUS! Nyt sitä saa, nimittäin herkullista ja monipuolista lehtikaalta ympäri vuoden. Tätä vitaaminipommia löydät kaupoista leikattuna 100g pusseissa.

Salaattien säilytysohje

Kaikki salaatit pitävät kylmäsäilytyksestä, eli ne kannattaa heti kotona laittaa jääkappiin. Mikäli olet ostanut salaatin ruukussa, sen voi myös säilyttää esim. vesilasissa pöydällä huoneenlämmössä ja aurinkoisessa paikassa. Ruukkuineen ostetun salaatin voi myös istuttaa maahan tai vaikkapa suurempaan ruukkuun keittiön kaunistukseksi.

Yrtit

Aurinkotarhojen yrtit ovat kaikki JÄTTIYRTTEJÄ: ne kasvatetaan isoissa kymmensenttisissä ruukuissa todella suuriksi, eikä siemenissä ole säästelty kylvövaiheessa. Yhdestä yrtistä riittää iloa ja makua pitkäksi aikaa!

Basilika

Kotisivukuvat 194

Vahva, mahtavan tuoksuinen basilika on yleisyrtti, joka sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen. Kukapa voisi vastustaa esim. Tomaatti-basilika-fetajuustosalattia!

Tilli

Tilli

Tilli on tunnettu ystävyydestään kalan kanssa, mutta se sopii vallan loistavasti myös liha- ja kasvisruokiin sekä salaatteihin. Kokeile helppoa ja nopeaa Tilli-kurkkusalaattia!

Persilja

Kotisivukuvat 192

Mieto ja miellyttävä persilja sopii viimeistelemään poikkeuksetta jokaisen ruoka-annoksen. Perinteinen persilja osaa myös yllättää – Persiljapeston ohjeeseen pääset tästä!

Viinisuolaheinä

Kotisivukuvat 213

Viinisuolaheinä sopii kaunistamaan ruokaa kuin ruokaa, se antaa väriä salaatteihin ja sen pikantti maku sallii sen käytön yrttien lailla. Testaa vaikkapa tätä: Juustoinen kasvispizza viinisuolaheinällä höystettynä.

Sitruunamelissa

Kotisivukuvat 203

Nimensä mukaisesti tämä yrtti sekä tuoksuu että maistuu sitruunalle. Sitruunamelissa on erittäin kaunislehtinen yrtti, jota perinteisesti käytetään jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Vadelma-sitruunamelissapirtelön ohjeen löydät tästä!

Yrttien säilytysohjeet

Aurinkotarhojen jättiyrtit sopivat eriomaisesti kasvatettaviksi kotona eteenpäin. Kaikki yrttimme säilyvät parhaiten, kun otat ne kotona pois pakkauksestaan ja laitat ne pöydälle, valoisaan paikkaan, ja kastelet aina kun turpeen pinta on kuivahtanut. Ruukuissa on paljon siemeniä ja siksi niissä kasvaa reilusti pieniä versoja, jotka kasvavat alta sitä mukaa, kun leikkaat suurempia lehtiä päältä. Kesällä yrtit voi myös istuttaa ulos maahan tai esim. parvekelaatikkoon. Yrteistämme tilli on ainoa, jota voi halutessaan säilyttää jääkaapissa omassa pakkauksessaan. Muut yrtit, etenkin basilika, ovat hyvin herkkiä kylmälle ja niitä ei saa laittaa jääkaappiin. Kauniit yrttiruukut ovat keittiön hyödyllisiä kukkasia!

Kasvihuonevihannesten ravintosisällöt löydät täältä.