Tuotteet

Kymenlaakson auringon alta…

On sanomattakin selvää, että kaikki tuottamamme vihannekset ovat hyväksi terveydelle ja edistävät jokapäiväistä hyvinvointia – tämän lisäksi ne toki luovat myös makunautintoja. Puhtaita suomalaisia kasviksia syömällä teet hyvää paitsi itsellesi, mutta luot myös työtä Suomeen. Puoli kiloa päivässä on suositus, mutta enempikään ei ole pahitteeksi!

Kurkkua

kurkku

Ensiluokkaista ja erittäin hyvin säilyvää herkkua salaatteihin, säilykkeisiin, ruokiin, dipattavaksi tai syötäväksi ihan sellaisenaan. Aurinkotarhojen kurkku on kuuluisa maustaan ja rapeudestaan – rouskis!

Tomaatteja

Kauniita, maukkaita, värikkäitä ja terveysvaikutteisia punaposkia joka makuun. Tomaattimme poimitaan aina kypsinä suoraan kauppaan, eikä niitä pestä tai käsitellä mitenkään, jolloin ne säilyttävät herkullisen makunsa mahdollisimman pitkään.

Salaatissa sen salaisuus…

Jääsalaattia

Rouskuvaa, terveellistä, hyvin säilyvää ja veikeän näköistä rapeutta esimerkiksi leivän päälle ja koristeluun. Jääsalaatti taipuu loistavasti salaatiksi vaikka ihan sellaisenaan, kokeile Sitruksista jääsalaattia tästä.

Frisée-salaattia

Meiltä löytyy myös makeaa, tuuheaa ja rapeaa friseesalaattia. Ylväästä nimestään ja kauniista lehdistään huolimatta frisee sopii myös vallan mainiosti arkikäyttöön!

Purppurajää

Kaunis, purppuranpunainen, jääsalaatin lailla raikas ja rapea salaatti. Kauniilla värillään ja lempeällä maullaan tämä punalehti tuo näköä ja makua kaikkiin salaatteihin, leivälle tai kattauksiin. Värikkään salaatin ohjeeseen pääset tästä!

Pirttihirmu

Jättikokoinen, pehmeälehtinen ja erittäin maukas uutuussalaatti. Pirttihirmu sopii ihan joka paikkaan, mihin salaattia vain voi kuvitella! Kokeile, kuinka hyvää Pirttihirmu voi olla aivan yksinään, vain hieman höystettynä: Pirttihirmusalaatti.

Salaattien säilytysohje

Kaikki salaatit pitävät kylmäsäilytyksestä, eli ne kannattaa heti kotona laittaa jääkappiin. Mikäli olet ostanut salaatin ruukussa, sen voi myös säilyttää esim. vesilasissa pöydällä huoneenlämmössä ja aurinkoisessa paikassa. Ruukkuineen ostetun salaatin voi myös istuttaa maahan tai vaikkapa suurempaan ruukkuun keittiön kaunistukseksi.

Yrtit

Aurinkotarhojen yrtit ovat kaikki JÄTTIYRTTEJÄ: ne kasvatetaan isoissa kymmensenttisissä ruukuissa todella suuriksi, eikä siemenissä ole säästelty kylvövaiheessa. Yhdestä yrtistä riittää iloa ja makua pitkäksi aikaa!

Basilika

Kotisivukuvat 194

Vahva, mahtavan tuoksuinen basilika on yleisyrtti, joka sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen. Kukapa voisi vastustaa esim. Tomaatti-basilika-fetajuustosalattia!

Tilli

Tilli

Tilli on tunnettu ystävyydestään kalan kanssa, mutta se sopii vallan loistavasti myös liha- ja kasvisruokiin sekä salaatteihin. Kokeile helppoa ja nopeaa Tilli-kurkkusalaattia!

Persilja

Kotisivukuvat 192

Mieto ja miellyttävä persilja sopii viimeistelemään poikkeuksetta jokaisen ruoka-annoksen. Perinteinen persilja osaa myös yllättää – Persiljapeston ohjeeseen pääset tästä!

Villirucola

Kotisivukuvat 307

Villirucola eli sinappikaali ei varsinaisesti ole yrtti, se on ristikukkainen kaalin sukulaiskasvi, mutta me luokittelemme sen yrtteihin sen vahvan maun ja tuoksun perusteella. Rucola antaa makua paitsi salaatteihin, mutta se on myös erinomainen lisä viimeistelemään lämpimiä ruokia – se antaa särmää esim. Kermaiselle tomaatti-kalkkunapastalle.

Viinisuolaheinä

Kotisivukuvat 213

Viinisuolaheinä sopii kaunistamaan ruokaa kuin ruokaa, se antaa väriä salaatteihin ja sen pikantti maku sallii sen käytön yrttien lailla. Testaa vaikkapa tätä: Juustoinen kasvispizza viinisuolaheinällä höystettynä.

Sitruunamelissa

Kotisivukuvat 203

Nimensä mukaisesti tämä yrtti sekä tuoksuu että maistuu sitruunalle. Sitruunamelissa on erittäin kaunislehtinen yrtti, jota perinteisesti käytetään jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Vadelma-sitruunamelissapirtelön ohjeen löydät tästä!

Yrttien säilytysohjeet

Aurinkotarhojen jättiyrtit sopivat eriomaisesti kasvatettaviksi kotona eteenpäin. Kaikki yrttimme säilyvät parhaiten, kun otat ne kotona pois pakkauksestaan ja laitat ne pöydälle, valoisaan paikkaan, ja kastelet aina kun turpeen pinta on kuivahtanut. Ruukuissa on paljon siemeniä ja siksi niissä kasvaa reilusti pieniä versoja, jotka kasvavat alta sitä mukaa, kun leikkaat suurempia lehtiä päältä. Kesällä yrtit voi myös istuttaa ulos maahan tai esim. parvekelaatikkoon. Yrteistämme tilli on ainoa, jota voi halutessaan säilyttää jääkaapissa omassa pakkauksessaan. Muut yrtit, etenkin basilika, ovat hyvin herkkiä kylmälle ja niitä ei saa laittaa jääkaappiin. Kauniit yrttiruukut ovat keittiön hyödyllisiä kukkasia!

Kasvihuonevihannesten ravintosisällöt löydät täältä.