Reseptit

Täältä löydät herkullisia ja terveellisiä reseptejä ja vinkkejä eri vihannesten käyttöön! Kaikki reseptit on mitoitettu 4-6 ruokailijalle.

Sitruksinen jääsalaatti

200 g jääsalaattia
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria tai hunajaa
1 rkl öljyä
ripaussuolaa
1 rkl hienonnettua persiljaa

Pilko salaatti kannelliseen kulhoon. Sekoita sitruunamehu, öljy ja mausteet keskenään ja kaada ne salaattien päälle. Sulje kansi ja ravista niin, että salaatit peittyvät mausteöljyllä. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.

Vinkki: Jos salaatti on päässyt nahistumaan jääkaapissa, laita lehdet varttitunniksi kylmään veteen, jossa on jääpaloja, ja salaatit ovat pian kuin uusia!

Värikäs vihersalaatti

100 g friseesalaattia
100 g punaista salaattia
3-5 tomaattia
1 kurkku
1 rkl hienonnettua persiljaa

Pilko salaatit, tomaatit ja kurkku. Sekoita kaikki keskenään tai asettele ne kauniisti kulhoon mielesi mukaan. Ripottele päälle persiljasilppua.

Nopea ja helppo Pirttihirmusalaatti

1 Pirttihirmu
1 rkl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria
ripaussuolaa

Pilko pirttihirmu kannelliseen kulhoon, lisää muut aineet sekaan ja ravista kulhoa niin että mausteet ja öljy leviävät salaattiin ja ei kun syömään!

Tomaatti-basilika-fetajuustosalaatti

6-7 tomaattia
1 ruukku jättibasilikaa
100 g fetajuustokuutioita
1 rkl oliiviöljyä
ripaus rouhittua mustapippuria

Viipaloi tomaatit. Leikkaa basilikasta lehtiä kourallisen verran ja hienonna lehdet. Asettele tomaatit vadille ja levitä hienonnettua basilikaa niiden päälle. Ripottele fetajuustot vadille ja valuta oliiviöljyä päälle. Ripota mustapippuri salaatin päälle ja ota basilikasta muutama lehti koristeeksi.

Tilli-kurkkusalaatti

2 kurkkua
1 ruukku jättitilliä
1 prk kermaviiliä
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

Pilko kurkku pieniksi paloiksi. Leikkaa tillistä noin ruokalusikallisen verran oksia ja hienonna ne. Sekoita tilli ja muut mausteet kermaviiliin ja kaada seos kurkkujen päälle ja sekoita hyvin. Anna maustua noin puoli tuntia jääkapissa.

Vinkki: Yön yli levännyt kurkkusalaatti maistuu aina vain paremmalle!

Persiljapesto

1 ruukku jättipersiljaa

1 rkl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 dl raastettua parmesaania
0,5 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria

Hienonna koko ruukku persiljaa ja lisää kaikki muut aineet ja jatka sekoittamista. Voit tehdä peston joko huhmareessa tai tehosekoittimessa.

Vinkki: Peston voi pakastaa esim. jääpala-astiassa, jolloin voit ottaa aina tarvitsemasi määrän kerrallaan. Tällä ohjeella voit tehdä peston myös basilikasta tai vaikkapa villirucolasta!

Kermainen tomaatti-kalkkunapasta

500 g nauhapastaa
250 g kalkkunasuikaleita
2-3 tomaattia
1 sipuli
2,5 dl ruokakermaa
1 rkl hienonnettua basilikaa
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 ruukku jättivillirucolaa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl pikasuurustetta
1 rkl parmesaaniraastetta
öljyä
chiliä
mustapippuria
suolaa

Keitä pasta vedessä, jossa on ripaus suolaa ja öljyä. Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Laita kuumalle pannulle öljyä ja lisää sipulit, chili ja pippuri ja kuullota hetken aikaa. Lisää kalkkunasuikaleet ja ruskista ne nopeasti. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää suola ja pikasuuruste ja sekoita hyvin. Lisää tuoreet yrtit ja sekoita ja laske hellan lämpötilaa ja anna kastikkeen hautua hiljaa noin viisi minuuttia. Voit sekoittaa kastikkeen pastan sekaan tai asetella lautaselle ensin pastan ja sitten annostella kastikkeen päälle. Leikkaa villirucolasta lehtiä kourallisen verran ja ripottele ne ja parmesaaniraaste lautaselle annoksen päälle.

Vinkki: Voit tehdä samalla reseptillä pastan myös naudan- tai sianlihasta. Hauduta tällöin hieman pidempään, kunnes liha on kypsää.

Juustoinen kasvispizza

1,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
1 prk tomaattimurskaa
5 tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkyttä
4 dl juustoraastetta
100 g sinihomejuustoa
100 g fetajuustokuutioita
2 rkl jalapenoviipaleita
1 ruukku jättiviinisuolaheinää

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Lisää sekoittaen jauhot. Vaivaa taikina kunnolla ja anna kohota liinan alla n. 30 min. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Viipaloi tomaatit ja kuorittu sipuli. Kauli taikina leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi. Levitä pohjalle tomaattimurska. Lado viipaloidut tomaatit, jalapenot ja sipulit pohjan päälle tasaisesti. Ripottele juustoraaste, fetajuustot ja murustettu sinihomejuusto pizzan päälle. Paista pizzaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes sen pinta on kauniin ruskea. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa koko ruukullinen viinisuolaheinän lehtiä. Ripottele kypsän pizzan päälle tarjoiluvaiheessa valkosipulit ja viinisuolaheinän lehdet.

Vinkki: Voit käyttää viinisuolaheinän tilalla myös villirucolaa tai basilikaa.

Vadelma-sitruunamelissapirtelö

5 dl maitoa
250 g vaniljajäätelöä
4 dl vadelmia
sokeria
vaniljasokeria
sitruunamehua
1 ruukku jättisitruunamelissaa
1 dl jäitä

Nypi sitruunamelissasta lehtiä noin puolen ruukun verran. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen (mikäli eivät mahdu kerralla, tee kahdessa erässä) tai sekoita kulhossa sauvasekoittimella. Sekoita, kunnes pirtelö on kuohkeaa ja tasaista. Tarjoa heti.