Puutarha

Kasvihuoneet ja puutarhuri itse

Ilmakuva tarhoista Naakan puutarhan ajoilta.

Nykyään Aurinkotarhat-nimeä kantava puutarha, entinen Naakan Puutarha Oy, on perustettu jo 1930-luvulla. Tämän jälkeen kasvihuoneita on kehitetty ja rakennettu joka vuosikymmenellä lisää, ja 1970-luvulla tarhoilla luovuttiin kukkien kasvatuksesta ja siirryttiin pelkän kurkun ja tomaatin viljelyyn. Puutarha on ollut nykyisessä omistuksessa vuodesta 2005 lähtien.

Viime vuosikymmeninä kasvihuonepinta-alaa on ollut käytössä noin 7 000 neliötä, mutta vuoden 2009 aikana tehdyn investoinnin myötä Aurinkotarhat Anjalassa viljelee jo hehtaarin alalla.


Uusi kuusi metriä korkea blokkihuone.

Uusi kuusi metriä korkea blokkihuone.

Vuoden 2010 alussa valmistuneessa uudessa blokissa viljellään kurkkua. Aurinkotarhat viljelee kurkkua yhteensä 6 200 neliöllä, tomaattia 1 000 neliöllä ja salaattia ja yrttejä kasvaa 1 600 neliön alalla. Lisäksi taimikasvatukselle on varattu 500 neliötä. Yritys tuottaa vuodessa noin miljoona kiloa kurkkua, 60 000 kiloa tomaattia ja 500 000 kappaletta salaattia vuodessa.


Aurinkoinen puutarhuri Remus-poikansa kanssa.

Aurinkoinen puutarhuri Remus-poikansa kanssa.

Aurinkotarhojen puutarhuri Marko Hauhtonen on kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kannuksesta. Marko työskenteli vanhempiensa kauppapuutarhalla 12-vuotiaasta 35-vuotiaaksi asti, kunnes vuonna 2005 osti Kymenlaaksosta oman puutarhan ja perusti
Aurinkotarhat Oy:n.


Kotisivukuvat 264

Vuonna 2014 laajensimme puutarhaamme Kouvolan Valkealaan, jossa kasvatamme erilaisia salaatteja ja yrttejä. Valkealan Arvotarha Oy on perustettu yhdessä kauppaneuvos kauppapuutarhuri Arvo Suutarin kanssa, joka on yrityksessä omistajana. Arvo Suutari on perustanut ensimmäisen puutarhansa jo 1950-luvulla. Valkealan puutarha on aiemmin tunnettu nimellä Ruusutarhat, jonka Arvo luotsasi yhdeksi Suomen suurimmista kukkatarhoista.

Nykyisin Ruusutarhat kantaa nimeä Arvotarha Oy, ja siellä on siirrytty kukista syötäviin kasveihin. Arvotarhalla on tällä hetkellä viljelyksessä 12 000 m², ja siellä kasvaa mm. lehtikaalta, tilliä, persiljaa, basilikaa, villirucolaa, viinisuolaheinää, rosmariinia, herneenversoa, timjamia, minttua, jääsalaattia ja friseetä. Lisäksi kasvatamme erilaisia yrttiamppeleita.

Yritykset työllistävät yhteensä noin 30 henkilöä.